Oravecz Imre: Új-Szajla

                                                      Tiszatáj 1998. 5.

 

Most a nyári konyhából lett kis ház megtartása,

most a megmaradt telekrész bekerítése,

most új kapu nyitása az utcai oldalon,

most meggyfák, bukszus bokrok telepítése,

most a volt baromfiudvar befüvesítése

most a víz, a gáz bevezettetése

…most a földszinti helyiségek átalakítása nappalivá és     konyhává arra az időre

amikor már nem tudok felmenni az emeletre,

most kandalló rakatása…

 

még mindig azt hiszed,
hogy
berendezkedhetsz itt az öregségre,

hogy kibírod majd egyedül,

hogy beéred az árnyakkal?

 

 

 

                                      KISOROSZI

                                                  

                                               07. 07. 03

 

 

Község a Szentendrei sziget csúcsán. „Zsákfalu”, nincs átmenő forgalma. Mindkét oldalán a Duna határolja és még a bányatóban is lehet fürödni. Gépkocsival és kishajóval lehet megközelíteni. Árvíz idején csak az utóbbival. 1981 óta két alkalommal volt árvíz. Az Akácfa utcát nem veszélyezteti. Ez a Tartsay utcától 45 km-re helyezkedik el. Az átlagos menetidő 60 perc, de volt 50 és 150 is. A kis forgalom miatt a verőcei kompot leállították. A bogdányi jár óránként. Ehhez az esztergomi busz csatlakozik.  Ez a viszonylat háztól-házig majdnem 3 óra. Ha dugó van, a busz is araszol. 2004-ben négyszer, 2005-ben egyszer, majd egyszer sem buszoztam, hajóztam. Pedig nekem nem kerül semmibe. A buszon se büfé, se mellékhelyiség.

 

A telek lakhatóvá válásának folyamata:

 

- birtokba vételkor: „zárt kert, de teljesen nyitott minden infrastruktúra nélkül.

                                              Néhány dió- és szilvafa, töméntelen gaz és bokor;

- útvágás, budi, bódé, kútásatás;

- faház, villany;

- toldás téglaházzal, bunkerrel;

- bővítés: terasz, második WC;

- kerítés, közművesítés: telefon, kábel tv, aszfalt út, vezetékes víz, csatorna;

- közben terjeszkedés, elbirtoklás;

- házszámtábla: Akácfa u. 64.

 

           Oravecz versében ezt sokkal szebben írta meg. /Lásd a mottót/

 

 

Hogy jutott eszembe Oroszi?

 

Ahogy kocsit, úgy telket sem akartam venni. Én, aki gyermek koromban Halásziban – anyuval és Angelával - együtt laktam egy szobában a gazda anyjával? Örülök, hogy rendes lakásom van. Egy kicsit le is néztem a telkeseket. Azt hittem, hogy pótcselekvés, a szellemi szegénységet leplezi. De hát minden másképpen alakul, ahogy az ember gondolja.

Amikor 1981 nyarán Tahiba, a Vöröskő étterembe hívtak egy megbeszélésre, nem illett távol maradni. T. Laci van olyan erőszakos, hogy úgysem hagyta volna. A megbeszélés tárgya: az újjáalakuló golf-klub. Én mint golfos! Ez még jobb, mint a kocsi meg a telek. Golfos nem lettem, de a későbbi golfpálya / ami azóta lepusztult és újra a gaz uralja, akár az országot/ mellett telket vettünk. Fokozatosan kedveltem meg és ma már nagyon hiányozna, ha nem lenne. Laci fiam igazolt játékos lett és ma is eljár versenyekre. A T-család minden tagja  golfozott egészen az oroszi pálya lerohadásáig. Érdekes volt néhányat ütni, ha erőltetem, biztosan megkedvelem. Úgy gondoltam, hogy az úszás és a telki munka /télen a nagy séták/ elegendő.

Golfkészletet először Koppenhágában láttam, Lynggaard úr lakásán. Ő mint gépkereskedő hívta meg a magyar vevőket. Öreg Jaguárral fuvarozott bennünket és a vendégségben egyedül fogadott. Ez a kocsi márka és a golf szoros összefüggésben van egymással. Extra figura. Kapuja felett mexikói zászló lengett. Ennek az országnak volt a tiszteletbeli konzulja. Ő mint dán nem volt túl erős a németben, én még annyira sem. Így kitűnően megértettük egymást, később az IFFA frankfurti vásár standján is. Elpanaszolta egyszer, hogy meghalt a felesége. Korábban ismertem, segédkezett neki a standon az ügyfélforgalomban, pl engem is megkínált üdítővel. Rémlik, volt egy lánya is.  

 Párizsban jártamban nem hagytam ki a Garnier Operát /csak az épületet nézegettem/ és a közeli Vandôme teret. Ott az oszlop, a Ritz szálló és a mellette található golf-szaküzlet keltette fel érdeklődésemet. Elképedtem az áraktól. Alig telik el 10-15 év és Lacikám golfozik. Először szponzoroktól kapja a készletet, aztán maga is vásárol. A Ritz előtt azt figyeltem kik mennek be és ki? Extra fejek. A leggazdagabbak. A nézelődés nekem nem került semmibe. Volt olyan szórakoztató, mint egyszer egy kabaré a Trocaderon levő színházban . Ezzel Gyula kedveskedni akart, de csak gyötrelmet szerzett, amit igyekeztem nem mutatni. /Kissé messze kanyarodtam Orosztitól: a folyamat ugyan logikus: golf > Oroszi > telek >golf ismét…/

 

Dokumentumok

 

A vaskos oroszi dossziéból kiemeltem néhányat. Elképesztő papír halom, pedig Cupi párszor már selejtezett. A hulladékba és a bürokráciába fog az emberiség bele fulladni. Még mielőtt elfogyna a kőolaj és a levegő.

 

- 1981. 08. 24. adásvételi szerződések, többek között Borda Árpáddal. Az ő tehenét, majd borját nézegette Barni és az ő Mari neje halt meg pár hónapja;

- 1982. 06. 09. a szentendrei földhivatal bejegyzi a tulajdont;

- 1984. 01. 07. szerződés-kiegészítés. Papanektől megveszünk pár m2-t *;

- 1984. 05. 18. a faház építési engedélye, tervező Nabicht Ernő. A felméréshez ketten mentünk ki, a Wartburggal. Ernő nem fogadott el pénzt, egy üveg italt adtam;

- Dokumentum nélkül: a faház komfortossá tétele után toldás kőházzal, kerítés több lépcsőben, hinta, telefon, aszfaltút, városi víz, csatorna, a fürdőszoba felújítása

-  Asztali naptárak 1988-….

- 2002. 06. 25. Szentendrei Városi Bíróság, elbirtoklási ítélet javunkra;

- 2007. 07. 13. az előbbi, de máshova költözött bíróság végzése a második elbirtoklási perhez szükséges kiegészítő papírok ügyében.

 

*Ez az első bővítés. Ezután megvesszünk egy falu felé eső csíkot. Ezt követi az  említett elbirtoklás. A csatornaépítéssel egyidejűleg megveszünk egy hátsó csíkot. Most pedig a maradék hátsó rész elbirtoklási pere kezdődött. 

 

 

Események

/Naptárak/

 

Évente három asztali naptárt szoktam vásárolni. Egyet ide a Tartsayba, egyet az egyetemre /van, amikor ez repiből jön/ és egyet Orosziba. Ez az alapja a telek létesítés és belakás folyamatának. Az oroszi naptárba ugyanis beírom az eseményeket. Az első adásvételi szerződés dátuma 1981. 08. 24. Az első naptár 1988-as, azóta minden évben vezetek naptárt. Ezek mind megvannak / kivétel 1997/ a ruszki fúrógéppel társbérletben egy szekrényben, a pincében. 1988 előtt vagy nem nyitottam naptárt, vagy elkallódtak.

Az első naptár a Laska cégé. 1988-ban még volt kapcsolatom Benedikt úrral. Nemcsak naptárt, hanem viszkit is kaptam tőle. Később tröszti, majd Terimpex-naptárak, amíg Cupi állományban volt. Utána Ápisz-termék. /Ma már Ápisz sincs/

Sportot űztem abból, hogy a naptárba rondán írok. Van szó, amit el sem tudok olvasni. Az alábbi szöveg válogatás, némi kommentárral.

 

1988. Nagyon szűkszavúak a bejegyzések. Az első 01. 01, Lacival, az utolsó 12. 18 Cupival. Augusztusban gond a vízszint csökkenése az ásott kútban és két hétig nyaralunk. Mostanában 4-5 nap a legtöbb kinn egyfolytában.

 

1989. Májusban kivisszük Dorka mamát, majd júniusban kinn vannak a babák. Ők Dorka barátnői. Júliusban Visegrádra megyünk. 10. 22 + Éva Ő Stipsicz Évi 20 éves korában. Cupi külföldön, telefonon tőlem tudja meg..

 

1990. Nemcsak méricskélem a vízszintet, hanem rajzot is készítek: mennyi a minimum, amikor a szivattyú még működhet. 08. 04. Budapestnél a Duna 1,16, az már vészes. A kútban lesüllyed 59 cm-re, aztán semmi, majd jön az árvíz.

09. 18. építkezés kezdete: bunker és hátsó szoba, ami később erkéllyel és második fürdőszobával egészül ki. A forrás: végkielégítés az OHKI-ban.

 

1991. 06. 08 szamarával jövünk ki. Ez a szürke, amivel alig jártam. Pár év múlva jön a piros, amit Gyuri kapott meg. Egyikünk sem szerette. 08. 06. Balázzsal kinn rekedünk és jön az árvíz. A telefon nem működik, Öcsiék kishajóval jönnek át. 08. 26 ismét a babák. 11. 09: tuják Ez valószínű a második lépcső: először sűrű ültetés, majd ritkítás és újabb csemeték ültetése. A fenyőt a legelső években ültettük a bejárat mellé, lassan mindent kiszorít.

 

1992. Cupival jövünk 01. 01-én. Áprilisban Öcsivel a hátsó szoba padlója. Hozzuk ismét Nagyit. A júliusi nyaralás alkalmával a homlokzati kerítést kezdjük. A tahi fatelepen veszünk oszlopot, nagyi rágyújt. Gyuri-Bea. Hozatok trágyát, később többször. Sokat nem javítja a „sivatagi sót”

 

1993. Júniusban átmegyünk Dömösre, ahol Cupinak Terimpex-buli. Kihozzuk Keresztet. Júliusban „rengeteg barack” Először írom be, hogy dió. Egyre több, egyéb gyümölcs egyre kevesebb. Tringeréknél szilveszterezünk.

 

1994. Folytatódik a kerítés-építés. 08. 27-én Bolykiék. Majd mi is náluk. A kapcsolat hivatalosan és magán- is 2000.-ben megszakadt.

 

1995. 03. 11. Laci golf…amíg a pályát szét nem rohasztották. Jó magyar szokás szerint a viszály lehetetlenítette el az egészet. Lassan a golfház is összedől.

Ildi felé kerítés: előbb „borjúkarám”, majd festett lécek. Gyuriék kinn nyaralnak. A kulcsokat „méret-növekvő sorrendben” karja le. Tetszik neki a sok kulcs. 05. 20-án Frankfurtba repülök. Vége a lakás-felújításnak otthon. Oroszi jó menedék. 08. 12. nagy kínálat után telefon: 392 402. 11. 18 kész a „toldalék”. 12. 02: Kecskének 139 ezret perkálunk. Később a csatornáért 300-at.

 

1996. A naptárat a tanszéken kezdem használni. Hetenként  háromszor van órám. Áprilisban két erdélyi gyereket nyaraltatunk. A toldalék-építő fiuknak rokonuk? Létesül a 2. számú kerti csap. Locsolásra nem használom. A Sübába járunk bevásárolni. Augusztusban Ceglédről egyenesen Orosziba érkezünk. Októberben Párizsba mnegyek, Gyuláéknál szállok.

 

1997.  ?

 

1998.  02. 15 az új Puntóval jövünk, amit szeptemberben a ház elől ellopnak. Immobilizajler dacára.

„Jó a kandalló” Azért bontjuk le rövidesen. Kecske drótkerítést húz Papanek felé, hogy aztán az elbirtoklás után feleslegessé váljon. Felesleges volt a költséges telek-megosztás is, már régen tulajdonunk lenne az egész, ha észnél vagyunk. Júliusban Jani szállítja a bútort. Új ágyak a nagyszobába. A régit Jutka kapja.

 

1999. Márciusban Barni először. Egy éves. Áprilisban Kecske fekteti a vezetékes víz vezetékét. A házban meglevő vezetékre csatlakozik. Épül az oldalsó kerítés. 110 db lécet hozok ki. Májusban Zukál. Júniusban mikró, amit két hét múlva az osztrák tévével, létrával együtt elvisznek. Érkezéskor a dombról látom, hogy a bejárati ajtó nyitva, a kertkapu is nyitva. A nagyszobát és a bunkert rámolták. A rádiót, hűtőszekrényt nem bántják. Rendőrnő jön szemlére. Mondja, igazi pisztolya van. Unottan veszi fel a leltárt. A biztosító felmondja a szerződést. A betörés után kellemetlen partnernek minősülök. Etusék Gellával. 8 év múlva ismétlődik meg a látogatás. Akkor jön a „csonka” család is Józsi nélkül. Szeptemberben akácfa kivágás.

 

2000. Zsófi neve fordul elő a legtöbbször. Négy éves. Ilyenkor a legkezelhetőbb.

02. 06.  11. 07 óta először, Lacival. Süt a nap. 11-én ketten, a másik Cupi.

03. 04 „akna” ez a városi-víz vezeték aknája. Jön a megbízható víz. Megbízások Kecskének. A nemzeti ünnepen ismét ketten. Névnapomon már kinn alszunk. Másnap Zsófi először. Gyuri óvatos, ő csak 04. 15-én tűnik fel. 04. 30-án jönnek Öcsiék.

05. 06-án az első családi összejövetel: „sokan: 14” Fürdés a kubikban. Júniusban terem a barack. Még a régi fákról. Már mind kihalt, az újak pedig nemigen hoznak termést. 06. 17-én már 21-en vagyunk. 25-én Jánosék látogatnak meg. 07. 14-én Szentendrére megyünk Zsófival. 15-én befűtünk. 21-én a földmérő készíti elő az elbírtoklási dokumentumokat. 24-én Zsófival a kishajóval átmegyünk Kismarosra. Visszafelé késik a hajó, Zsófi: „Most ittmajadunk?” 29-én Laciékkal együtt. Ez a módszer nemigen vált be, ezért Cupi tovább bővítette volna a házat. 07. 31. Izabell, Gyula Párizsból. Alapozzuk utazásomat, végül is ekkor már nem mentem el és azóta sem Párizsba. Izabell spanyolul írt az oroszi vendégkönyvbe. Kecske kicseréli a visszacsapó szelepet az ásott kútban. 08. 14-17 együtt Laciékkal. Később Gyuriék jönnek, de nélkülünk maradnak. Fanni megtépi a naptárt. Három éves. Szeptember közepén indul a dió-szezon. Nagy termés. 10. 01-jén fogy el a fákról a dió. 10.22-én csak +3°C. 11. 10-én víztelenítés  24-én valamiért Szentendrére megyünk, utána persze Oroszi, ez évben az utolsó.

 

2001. 03. 10. 11. 24 óta először. Jó későn kezdünk. 17-én bekapcsoljuk a vizet és kinn is alszunk. 04. 06. Kecske építi a válasz-ajtót, így a nagyszoba előtt „légzsilip” keletkezik. 29-én: szivattyú. Nyilván beszerelés. 05. 04. a hátsó szoba falának szigetelése. 11-én”Fannival”, ez ritkaság. Ő határolódik el leginkább. 19-én Laci hoz egy mikrót. Az egyik leghasznosabb tárgy a háztartásban. A palack 2800.- szépen kúszik felfele az ára. 05. 27. Zukálék Nem írtam be, de ekkor hoztak egy tuját, ami 6 év alatt a parkolóban óriási lett. Jó, hogy gondosan locsolom.

06. 17. a szokásos családi „sokan”, Eszter is. 20 fő.  23. csatorna, majd 30-án is. 07. 08. első postai levél a levélszekrényben. Ezt én kreáltam borospalack dobozból. Főleg a vízművek dob be számlát. 07. 13. csatorna vége fele. 15: Váli Dezső. Képet hozott, persze nem örökbe. Virágot egy virágos kertbe?  Akkor még ritkábban vesszük elő a ping-pongot, be is írom: 07. 27. Gyuriék nálunk laknak a Tartsayban, még nem beköltözhető az ürömi lakás /08. 12/.

Megépítik a teljes úthálózatot, 08. 13-án egy húszasért beállót készíttetek. Megjelentek a nagy munkagépek és rövid idő alatt meglett a ma is nagyon stabil S-alakú kocsi-beálló. Ma csak Laci áll a felső részére, én a régi helyre vagy a hátsó telekre állok. 16 ezerért vízórát szerelnek be. 08. 18 újra benn a Punto a telken, hogy aztán 6 év múlva ismét kinn legyen. A csatorna még nincs bekötve, meregetem az emésztőt. Elég reménytelen ügy. 09. 04 kapuszélesítés /sajnos ez is kevésnek bizonyult, mer később sikerült meghúzni az új Puntot/. Aszfaltút.

09. 21. hátsó telek rendezése / fák, bokrok kivágása, hátsó kerítés, Papanek kivágatja az olaj-bokrokat és megépíti a kerítést./ 30-án hátsó kétszárnyú kapu. 10. 21. a második szüret. 27-én megvesszük a hátsó csíkot 100-ért. 11. 03 víztelenítés. 16-án egyedül jövök ki.

 

2002.  02. 08-án először ketten. Enyhe az idő. 03. 02: egyedül, majd 15-én ismét, 7,25-kor kinn vagyok. Ilyenkor üres az út. Az új út nagyon laza,átfolyik az esővíz. Lacival gyeptéglákat rakunk a szegélyre. 05. 04 „2. kerítés” Ez az Ildi melletti lesz, Pistike nyersanyagából. 05. 10-én bíróság /?/ és 12-én kályhás. Ekkor épülne a kandalló? Mintha régebbi lenne. 05. 18. a telekre hozzák az új Zanussi hűtőszekrényt és a régit elviszik. 25-én együtt alszunk Laciékkal. /Nemigen ismétlődött/

05. 31. diófa alatti parkoló. Ez a 3. számú. 1. számú Ildi telke végében. Vele egyezség, a parkolót én gondozom. Utána új tulajdonos, aki már nem jár ki, így többnyire oda állok. A 2. számú benn a telken, amit többször toldottam. A 4. a hátsó teleknek gyakorlatilag a teljes területe. A 3-ast nem használjuk, arra való: ha Ildi mögött nem lehet megállni, akkor helyette ezt vesszük igénybe.

06. 21. Villanyóra-csere. 27. hátsó kéményt Kecskével lebontatjuk a szobában. Először tervezünk még egy kandallót hátra, de a kályhás nem vállalja. Pedig kitűnő kályhát rakott. 07. 06. Pandula, Gottesmann, kishajóval érkeznek. Attilát érdekli a temető. 07. 13. léceket szállítok a kerítéshez. 22: első fűnyírás a hátsó telken. 28-án 13-an. 07. 31: 8000-ért szippantják az emésztőgödröt. A hátsó telekre áll be a szippantó.

08. 15-16 árvíz, 22-én jöhetünk újra. 24-25 Fanni, Dóri. Kezdődik a dióérés. Jóval több terem, mint amennyit a család elfogyaszt. 08. 31 a garanciás fűnyírót újra cserélik. Még esemény a hátsó telek nyírása. Hosszabbító kérdése az egész. 09. 14 együtt a család, 19 fő. 20-án fakivágás. Eddig legalább háromszor vágattunk: akác, szil és juhar fákat. Az akáccal most /07. / is kiválóan fűtünk.

09. 26-27 egyedül Reggel 4,30-kor hallom a rádióban a Rákóczy-indulót. 10. 13: átjáró a hátsó telekre. 11. 01 reggel 7 előtt kinn vagyok. Várom a trágyát. 11. 07. két barackfát ültetek a hátsó telekre. Megvannak még, de kevés csapadék jut nekik. Néha locsolom őket. 17-én víztelenítés. 22-én egyedül, de minek?

 

2003.  02. 27. először ketten, -5°C és hó. Metszés. /Ez az egy, amit a szőlővel teszek, mégis jobb a termés, mint Tringernél/ 03. 08. Zsófi, Barni is és még van hó. /Találunk egy macskatetemet, amitől a gyerekek nagy izgalomba jönnek/  04. 14: hátsó kerítés, amit 05. 02-án késznek nyilvánítok / 60 lécet építettem be/.  19-én elmegyek én is a templomba a feltámadásra. 20-án húszan vagyunk. 05. 18 Papanek beborította ágakkal a teljes hátsó telket. Tringerrel közösen hordjuk el. 23-án Szadára megyünk. 06. 06 „sivatag”, ami később ismét beírok, jelezvén a szokatlan kánikulát. 8-án: „bányató oké” 22-én Balázs 16 éves. A dátumok a kútra kerülnek, amíg nagykorúvá nem válik. 07. 5 még a kerítésen dolgozom. Kicsi a víz az ásott kútban. Jó a szilva-termés. /Egy alkalommal Ildinek, Erikának is viszek egy rekesszel. 2007-ben alig termett valami. Barack egy szem se. A dió és a szőlő stabil/. Felszámolom a málnát. Kiderül, hogy nem sivatagi növény. Kecske cseréli a szivattyú tömlőt.

 08. 23: bekötik a vezetékes vizet. A hidrofort kiszedetem, az ásott kútból kapcsolgatással lehet locsolni. Később váltócsapot szerelek fel, ne kelljen mindig lemenni a pincébe. Nagy diótermés. 10. 03. fakivágás 7-ért. 11. 09. kész Papanek kerítése és víztelenítünk. 11. 25. egyedül busszal, hajóval. Enyhe idő.

 

2004. 02. 08. derűs időben Zsófival a csatorna miatt. Kecske ezt is megcsinálta. 03. 13 egyedül metszeni. Még hófoltok.  04. 04, tévét veszünk, ne kelljen mindig kihozni-bevinni. 09-én busszal jövök és kinn alszom. 04. 12. Gyuri elveszti a Szuzuki kulcsát a Duna-parton. Laci megy a másik kulcsért. Némi izgalom. A palack egy év és három napot tart ki 2950-ért. Nem érdemes gázt bevezettetni.

05.01. 14-en, telki EU. Zászlót készítettem Cupi a tagországok ételeit, mindegyik mellett a zászló. 05: kábeltévé. Rézsű-lépcső a 2. aknához és a parkolóhoz. 05. 31 kaszálás, előbb Jutkától kölcsön, majd veszek saját kaszát. A hátsó magas fűre sajnálom a gépet. 06. 12. Óvár 50. érettségi találkozó. Fanniék összefirkálják a naptárat. 06. 23-án busszal jövök ki. 07. 21-én Gabi visz be. Sortosan vezet. 25-én Kecske főzősarkot alakít ki 15 ezerért. 30-áén átmegyünk Párkányba. 08. 07 buli Tringeréknél. Öcsiék nálunk maradnak. Berakok egy polcot a konyhában. 08.21 a hátsó szobában alszunk ketten /elég ritkán/ 27-én Sédi Tamásékhoz Szigetmonostorra, komppal vissza. 09. 03 Fanni, Dóri itt maradnak, de haza vitetik magukat. 24-én egyedül jövök deszkával. Zömmel tartalék a KDNP Kiss J. u. raktárából, ahol Pisti gyűjti. Cupit másnap Laci hozza. 10.10 szüret. 23-án Kecske 180 000.- „előleg” vagy a csatorna vagy a  fürdőszoba. Az előbbi, mert 31-én csak ennyi: csatorna  11. 14 víztelenítés. Kecske összesen 300. Ennyi a csatorna. Jó hosszú. Három éve kiválóan működik.

 

2005. 01. 09 Zsófival, Barnival, aztán csak 03. 14, még sok hó. 26-á egyedül, a Plusszban feltöltöm a készleteket. 04. 02 betömöm az emésztőgödröt. Néhány talicska homok elegendő. Teljesen komfortos lett a telek.

További járólapok a bejáratnál, Bogdányban tévé-ügyben. 04. 23 egyedül busszal. Cupi másnap jön a gyerekekkel. 25 m³ víz fogyott. 05. 27: egyedül szállítom a fürdőszoba szerelvényeket. 6, 05-kor kinn vagyok. 06. 25-én 14-en ünnepeljük Balázst. 07. 08 Etus. Készül a fürdőszoba. 07. 21-én 111 ezerbe kerül. 20-án Vácra megyünk a két gyerekkel. 08. 06 Gál Karcsiék és Bethlenfalvi.  08. 20 koncert. Sok eső. Vakolás rabic-hálóval. 09. 25 17-en a záró-összejövetelen. 11. 13 víz le.

 

2006, 07 naptárakat nem hoztam be, emlékezetből írom: Gyuriék többször kinn vannak. Elkészül a terasz burkolása. Erika-Váli látogatás és Etusék teljes családja. De Etus már nemmarad. Meghúzom az új Puntot esős beálláskor. Elhagyom a gondosan kialakított parkolót. Még nem dőlt el, mire használjuk. 06-ban óriási, 07-ben szerény diótermés. 20 liter mustot préselünk ki. Az akác tuskókat ékkel vágom szét. Vén koromra felfedezem a legegyszerűbb gépet. Augusztusban koncertet hallgatunk. Majdnem elvesztem a telekkulcsot, de visszamenve megtalálom. Tű a szalmakazalban. 07-ben Kecske egyszer sem kellett jöjjön. Zsófiék Tahiban lovagolnak. Tetszik nekik a program. Cupi lengő kuglit vásárol. Nem túlzottan harapnak rá. 2008-ban egyszer sem. Inkább a ping pong, meg a bicikli. Leginkább a tévé. Megszüntetem a homokozót. A hinta még működik. Cupi vásárolt lapokat rak kavics-ágyra a korhadt akáctuskók helyébe.

 

2008-ban a hinta sem volt használatban. Felszedem a szőlő-közötti tuskókat és homokot hordok a helyébe. Októberre a homokban fű nő. Must 12 liter, dió 7 rekesz a közben fogyasztott mennyiségen kívül.

Zsófi párszor lovagolt. Barni gyíkot fogott és élő szöcskével kézből etette. A gyíkot elengedte. A szöcskék felszívódtak.

Diófák Visegrád-Kismaros irányban:

1.      a kerítésen kívül. Az út építésekor levágták egy nagy ágát, sikerült a sebet begyógyítani és szépen terem. Könnyen mászható, de az idén egy fára sem mentem fel.

2.      Cupi fája, kb 25 éves, dús és szép a termése. Nem mászható.

3.      A megszüntetett parkoló szélén. Évekig szinte észre sem vettem. Elsőnek érik rajta a dió. Mire szedni kezdtem, már nem mentem fel rá.

4.      A juhar közelsége miatt féloldalas, öregedő, de szép papírhéjú hosszúkás a termése. Régebben felmásztam rá, létra segítségével.

5.      Beljebb, nagy szemű. Papírhéjú. Telekvásárláskor sás és egy üres hordó volt a fa alatt. Fokozatosan kezdtem szedni. Jól mászható Volt év, amikor elajándékoztam termését. Most szép volt a hozama, a legnagyobb szemű.

6.      Hátsó telek, dús, papírhéjú. Már akkor rájártam- Papanekkel együtt – amikor még idegen fának számított. Jól mászható. Idén közepes a termése. A madarak is kedvelik, elég sokat kivájnak. Akárcsak az 5-jelűt. A többihez nem nyúlnak

7.      A hátsó rész közepén, a legsorvadtabb, alig terem, az is kemény és kis szemű. Egyszer sem mentem fel rá. Még ad annyi zöldet, hogy kár lenne kivágni. Tüzelni való amúgy is van bőven.

Évekkel ezelőtt a környéken is szedegettem, pl. Jutka melletti üres telken és a kubik felé menet. Ma már a saját területen begyűjtött is csak ajándékozást figyelembe véve fogy el. A telek egyértelmű gazdasági haszna: dióból többletem van.  08. 10. 14. 

 

 

Kisoroszi 2008. 07. 27. Az öregek