ZSÓFI

 

 

 A Nagyi feljegyzései

 

Születik: november 5-én, 1996-ben.

Öthetes korában gügyög és szépen kinyomja magát. Három hónapos, amikor először hallom kacagni. Szépen eszik, de csak a tápszert szereti. A reszelt almát, banánt nem nyeli le.

Kéthónapos korában beilleszkedett a világba: többnyire nyugodtan alszik és nappal is kiegyensúlyozott .

Négy hónapos korában nyúl a tárgyak után. 4,5 hónapos korában megfogja a csörgőt és időnként kupán vágja magát.

Szépen eszi a tökfőzeléket, kb. 70-80-t. Minden kanál előtt hujjogat. Egyszerre megunja és többet nem lehet bele diktálni. 

4,5 hónapos korában egy alkalommal nálam volt, Laci jött érte. Amikor Zsófi az apját meglátta, örömünneplést rendezett, nevetett, hujjogott, keze, lába járt, mint a motolla.

Alig 5 hónapos, amikor kezdett ijesztgetni: rám néz, erősen grimaszol, mire én ijedséget mutatok. Ez nagyon tetszett neki, kacagott és újra megijesztett. Ezt kb. 10 percig játszottuk.

Ezután, valahányszor meglát, ijesztget. Úgy tűnik tudatos, ebben a korban?

6,5 hónapos,, amikor a hátáról hasra fordul. Kijön az első foga.

Hét hónapos, amikor oda-vissza forog. Leesik a franciaágyról. Két foga van. 7,5 hónapos, amikor négykézláb mászik. 8 hónapos múlt, amikor hason-fekvésből hátra nyomja magát és felül, úgy, hogy egyik kezével még támaszkodik. A lábai időnként össze-kuszálódnak és a produkcióból törökülés lesz. Mozogni csak hátrafelé tud.

Rükvercbe van kapcsolva - mondják az autós családtagok. Bíztatják: kapcsolj egyenesbe.

Július 23-án pár percig kitámasztás nélkül ül, elkezd rángatózni, majd eldől. Van eset, hogy nagyot „zúg”, a rácsba vagy a járóka alsó részébe veri be a fejét. Ilyenkor természetesen bőg. A lába időnként alászorul.   – Mandulagyulladás -

Három nap múlva egyenesbe kapcsol, két nappal később biztosan ül. Rájön, hogy a járóka műanyag-lapja nyomkodásra hangot ad, ezután tudatosan nyomkodja. Egyidejű öröm, hogy fogai száma háromra növekedett. 9 hónapos korában lesz a fogak száma 5. Ismeri a felszólítást: nem szabad. A terítő lehúzásakor, ha ezt hallja, visszahúzza a kezét. Később újra megpróbálja.

Ha fél valamitől, hozzám bújik.

„Hol a lámpa?” kérdésre, a produkció 9,5 hónapos korában működik. Szeptember 17-én feláll. 11,5 hónapos korában cukorka papírokat a földre szór. A bal kezével valamennyit, egyenként felszedte, áttette a jobb kezébe, majd nekem nyújtotta.

Egyéves korában még nem jár önállóan, de a díványra felmászik. Ha valaki kineveti megsértődik és sír. Többször megsimogatta az arcomat.

Egy éves és egy hónapos korában megállapítható, hogy félénk, ijedős, szégyenlős, könnyen sértődik.

Január közepén végig megy a szobán. Belép a mutogatós korszakba. Ugrásszerű a szellemi fejlődése. A díványon megfordul, lábbal lefele jön le.

Február vége. Sok minden megért, pl: tedd az asztalra

                                                              csukd be az ajtót,

a feladatokat végre is hajtja. Március 15-én 12 foga van és kibújt a szemfoga. Április közepén megmutatja, mije fáj: a foga, asz oltás helye.

 

 

 

 

                    

 

                                                  2005

 

Állandóan segíteni akar. Olvasáshoz hozza a szemüvegemet. Teregetéshez adogatja a ruhát. Ekkor másfél éves. Szereti a verset, sokat kell neki felolvasni. Ha fésülködöm, kéri a fésűt, próbálja fésülni haj nélküli fejét. Ha krémezem magam, nyújtja ujjacskáját és keni az arcát.

 

Kétéves korában 92 cm magas és ruhástól 13,8 kg. Még nem beszél, de utánunk mondja a neveket, ezekre nehéz ráismerni. Érthetően mondja: Papa, Mama, Nagyi, oda, nem stb. Kezd verset szavalni. A „boci-boci tarka” eleje még érthető, tovább kevésbé. A szótagszám stimmel soronként. Ügyes a kirakós játékban. Az összetartozó képeket felismeri, összerakni őket még nem tudja.

Ijedős, hisztis. Mondja, hogy két éves és a neve Hosi. Fannival puszilkoznak, szeret vele lenni.

23 hónapos korában a kockákból kirakható mesefigura a kedvenc játéka. A hatféle alakból tudja melyik figura melyik kocka oldala, aszerint adogatja nekem. Összerakni még nem tudja a kockákat a kép szerint.

Kétéves és kéthónapos korában szépen beszél, kissé selypítve. Verstöredékeket mond és énekel is. Továbbra is mindenben segít: mos, mosogat, ágyaz. Tízig számol, nem mindig helyes sorrendben. Sok éneket tud, a szöveget nem könnyű felismerni. A szótagszám és a dallam viszont egész jó. Énekműsora: Boci-boci tarka, Lánc-lánc eszterlánc, János bácsi, Süss fel nap…/ még tíz a kéziratban/.

Két és féléves korában részlegesen szobatiszta. Alváshoz még be kell pelenkázni. Csak pelusba hajlandó kakilni. Körülnéz a szobában és kérdi: hol kakiljak? Valamelyik sarokba vagy a függöny mögé bújik.

Főz valamit és azt meg kell kóstolni. Ha náthás, az orrát „porszívózzuk”. A maci orrát is kell. Még három éves korában is éjszaka pelusba kakil. Sok kakaót iszik. Éjjel is kér. Mondásai: „ a cica eljött nálunkhoz”. Karácsonytól – kérésére – éjjel is szobatiszta. Barnira féltékeny. Minden játékot elvesz tőle. Ha Barni bilire ül, ő is akar. Ha nem teljesül akarata, bőg.      – Bárányhimlős  -

      

Sokszor „hamukázik” és nem érti, honnan tudom, hogy nem mond igazat.

6,5 éves korában is sokat játszik Fannival, egy idő után azonban nézeteltérésük akad.

Zsófi: Fanni már nem a barátom. Ennek 3 oka van: 1. elásott egy bogarat? 2. kineveti Barnit, mert bepisil: parancsol a szélnek, amikor annak nem is lehet. /Fanni azt mondta: álljon el már a szélfújás/.

Első elemista. Olvasáskor, ha nem ismer fel egy betűt, azt mondja: nyomdahiba.

 

                                                                          

 

                                  Zsófi                                     Fanni

 

               Haja:             sima, szőke                       sötétbarna, göndör

               Szeme                kék                                      barna

               Termet             magas                                   filigrán

               Bőre                  fehér                                      kreol

               Természet        tartózkodó                       közvetlen, ölelkező /főleg Dórival/

 

                                    

                                          FANNI

 

 

Született 1997. 06. 30-án. Három hetes korában kezd beilleszkedni. Van, hogy jól alszik, de előfordul, hogy hajnali 4-ig fenn vannak. Hathetes korában mosolyog, ha beszélnek hozzá és röviden gügyög. Érdeklődve nézeget. Tokája simogatására 8 hetes korában nevet. Már 10 hetes korában megbámulják szépségét az utcán. / 9 éves korában a MOM-ban Csinibaba fotó-szépségversenyt nyer és díjat is kap. Posztere hetekig látható volt a reklámtáblán./

4,5 hónapos és fogja a teás cumisüveget, betalál a szájába. Hasról hátra fordul, oda-vissza forog. Jól alszik, keveset eszik. 5,5 hónapos, amikor a nagyágyba veszik. Erőltetetten nevet, hogy magára vonja a figyelmet. 6,5 hónaposan kiszáll a „maxicosi”-ból: addig homorít, míg kitornázza magát. Négykézlábra áll, a lábával mászik, a kezével nem. Így a keze mindig maga alá szorul, de kihúzza és halad tovább. Mindig eléri azt, amit akar /most is/. Fél oldalra dőlve heverészik. 7,5 hónapos és feláll, 4 nap múlva ül.

8 hónapos, amikor alsó két foga kibújik. 10 hónapos és 2-3 lépést tesz. Kedvence a nagy baba-könyv. Odamegy a könyvhöz és mondja: baba, baba. 11 hónapos és 7,65 kg. 5-6 lépést önállóan megy. 6 foga van.

Minden fiókot kihúz, ajtót kinyit, papírlapot összetép. Megsimogat, puszit ad. 19 hónapos korában beszél. Még nem mondatokat, de nemcsak utánozza a neveket, hanem amikor azt mondom: hideg van, ő erre:fűtés-meleg. Zsófi 26 hónapos, de Fanni artikulációja jobb.

Két éves korában szépen beszél. Nagy puszilkozó. Levetkőztet két babát, egymásra fekteti őket. Kérdem: Mit csinálnak a babák? Puszilkoznak.

Két éves múlt egy hónappal, amikor szóba kerül a jegy-gyűrű, a férj, feleség, mire Ő: nekem az apuka a férjem.

Két éves, két hónapos, amikor központ témái: nyaklánc, karlánc, csókolózás, cici, erre azt mondja, hogy neki is van. Decemberben éjszaka még kell a pelus. Ruhában 10 kg. Márciusban kirúzsozza magát. Három évesen éjszaka is szobatiszta.

Szeptemberben óvoda. Három nap után kijelenti: többet nem megyek! Minden kísérlet hiábavaló. Azt mondja, hogy majd Dórikával együtt megy. Így is lett. /Később az iskolában sem hajlandó napközis lenni./

Nagyon ügyesen rajzol. Főleg lányokat.

2002 december. Megsúgja a nagy tikot: Bencébe, az unokatestvérébe szerelmes.

2004. Az iskolában nincs gond vele /később többször dicséretet kap/, sikkesen mozog

Hat évesen „kórházas” vagy tűzoltó akar lenni

9 évesen csecsemőgondozó vagy óvónő /ekkor csinibaba a MOM-ban/

11 évesen anyuka

12  újságíró /nyílván a papa hatására/

                              Amit elhatároz, az úgy is lesz.

Orosziban nem hajlandó kinn aludni. Ha ott is marad délután, estére odarendeli az apját. Először próbáltuk erőltetni, erre hányni kezdett vagy egyfolytában sírt.

 

 

                                           BARNI

 

1998-ban született. Jól eszik, hízik: 7 hetes és már 4,9 kg. A születési súlya 3,4 kg. Az ágynemű mintázatát figyelmesen nézi. Félig gügyögő hangot ad.3 hónapos korára megduplázza a születési súlyát. Ha a lábát tornáztatom, kacag. 4,5 hónaposan a hasáról a hátára fordul.

5 hónaposan 8 kg. Nem jól alszik, sokat gügyög, szépen nevet. Erősen kancsi.  

11 hónapos, amikor felül, 7 foga van, már 11 kg. Karácsonykor kezd mászni. Január elején szépen kúszik, mint a „katonák”.

Egy éves és egy hónapos korában a következőket tudja:

                                      hol a lámpa

                                      hol az okos fejed

                                      pá-pá – köszön

                                      puszit ad

                                      érti azt, hogy nem szabad

Nem tud még négykézlábra állni. 8 foga van. Február végén leteszi a lábát, ha felemeljük. Fejtartása még nem javult.

Február 28-án a díványomra kapaszkodva feláll. Március 14-én az ágyban is és a járókában is feláll. Már tud négykézlábra állni.

16 hónapos, amikor kézen fogva jár. Újabb műsorai: hol az okos fejed, tapsol, integet. Első szó, amit kimond: HINTA.

Felemelt fejtartás mellett a szája többször nyitva marad. 1,5 éves és 7-8 lépést jár önállóan. A képeskönyvben megmutatja a kutyát, cicát, lovat. Mond pár szót: hinta-palinta.

Másfél éves, amikor 7-8 lépést tesz önállóan. A képeskönyvben megmutatja a kutyát, cicát, lovat. Szövegei: hinta-palinta; hintázik, oda, nem, jó autó, el.

Augusztus elejétől állandóan járni akar. Szétcsapja a lábait, úgy menetel. Változatlanul kedves gyerek.

            

20 hónaposan nagyon jól jár, kissé csapja a lábát. További szavai: kuka, tou /toll/ gá-gá, háp-háp, inni, enni, ott, tik-tak, papa, mama, ló, ka ka /kakas/, ama /alma/, ke ke /kecske/.

Sír az anyja után.

A képeskönyvben sorra megmutatja az állatokat, azonosítja őket: vau vau, gá gá…

Ha énekelek neki, hallgatja, majd ő is dúdolni kezd, persze nem a dallamot. 21 hónapos: mindent utánunk mond. Önállóan is kifejezi magát. Én a Nani vagyok. Észre veszi a hajó alakú homokozó játékot és azt mondja: hajó-duna. Szavai: inni, enni, tente, csücs. Az elefánt: aduda.

November 12: „Nani tente”, a díványra mutat, rám adja a szemüvegem, azt mondja lilany /villany/, rám fekszik  és elalszik.

Kétéves korában szépen beszél, „Nézd meg nagyi, itt van a lópaci”. Szakvélemény szerint érdeklődése valami iránt nem tartós, további külön foglalkozást javasolnak.

Igyekszik a sapkát, sálat, cipőt önállóan felvenni.

Három éves korában még nem szobatiszta, így bölcsibe megy. 2002.03.20. párbeszéd a nagypapával:

Gábor megy a bölcsibe Barniért. Barni: Esik az eső?

                                                                         Nem, már elállt

                                                                         Hova állt?

Májusban dadogni kezd. Nem mindig. Nagyon szereti a lovakat. Kérdés nélkül mondja: - Nagyi én huszár leszek.

Hároméves korában mondja Zsófinak: Keress magadnak más mamát. Csöngetnek. Barni szalad az anyja elé és kiabál: A mama csak az enyém!

4 éves 4 hónapos korában fésüli a haját. Elég sok haja van. Szövege: Nagyi, ha nem lenne hajad, te lennél a nagypapa. Nagyi süssél nekem krokodilhúst.

Július második felében napközben szobatiszta. Egyedül akar pisilni, kakilni. Novemberben abbahagyja a dadogást.

2002. december. Barni: Dóri legyél a testvérem!

                               Dóri: majd holnap.

2003. január. Szánkózás közben robbantási zajt hall. Azt hiszi az ég dörög.

Telefonon meséli: Nagyi, dörgött az ég, a szürke marhákat betettem az istállóba, hogy ne ázzanak meg.

Négy éves: Nagyi! Gondoltál már arra, mi leszek ha nagy leszek? Én állatgondozó leszek.

Ötéves korában újra dadog. Nem mindig.

A tévében rajzfilmet néz, melyen füstöl a Vezuv. Mondom: ott járt a papa, mutatott képeket a Vezuvról. Igen – mondja, de akkor nem volt bekapcsolva.

Barni haragszik rám: Zsófi! Hozok egy nagy kést és levágom a Nagyi fejét.

 

Nagyon érdeklődik az állatok iránt Orosziban is. Ott található: tehén, ló, szamár, kecske. Egyszer Gábor vitte Bordáékhoz tehenet nézni. Mondja az asszony: Csak a borjú van itthon, a tehenek kinn legelnek. Barni: akkor nézzük meg a borjút. Hosszas szemlélődés után kijön az istállóból, majd megszólal: szeretném még egyszer megnézni a borjút. Csigákat gyűjt, osztályozza az élő, nem élő csigákat. Az élőkkel játszik, többnyire előjönnek a házukból. Két csiga csúszik egymás mellett. – Ezek barátok, mondja. Lefekszik, hogy egy szintben legyen a csigával. Beszél hozzájuk.

 2004. nyarán Szigetmonostoron a két gyereket, lóra ültetik. Barni könnyedén, Zsófi ijedten, mereven ül a lovon. / 2009-ben „profi” lovas/A kompot mind a kettő élvezi.

 

5,5 éves. Nem figyel rám, amikor hozzá beszélek. Figyelsz rám, Barni – kérdem. Nem, magamra figyelek. Időnként teljesen kikapcsol. Egyszer én /Gábor/ kérdezek valamit, erre: nehezemre esik a válasz. Miért? - Mert nagyon el vagyok mélyedve.

Amikor a világ teremtéséről esik szó, Barni: A tűzhányókat miért teremtette az Isten, hiszen ott meghalnak az emberek.

6 éves, amikor kérdezem: anyu mit főzött ebédre? - Semmit, fogyókúráztunk.

                              Barni vaslogikája:

 

Mi az a baj?

Az, hogy nem eszel és sovány vagy

Nem az számít, hogy nézek ki, hanem az, hogy belül mi van.

Ez igaz, de olyan gyenge leszel, hogy mindenki megver.

Engem ugyan nem, rám mindig vigyáznak.

Most igen, de később már nem

Akkor majd elkerülöm a rossz embereket.

Beteg is lehetsz, ha nem eszel.

Akkor orvoshoz megyek és majd meggyógyít.

                     

Társasjátékban utolsónak akar kezdeni, mert utolsókból lesznek az elsők.

Laci Barnihoz: mossál fogat. Nem mosok fogat, nem akarok rászokni.

Első osztályos jellemzése.

Nehezen illeszkedik az iskolai életbe. Sajátos világban él, amiben nagyfokú tájékozottságot mutat. Érdeklődése szelektív. Kis tudós alkat.

Ásványvizet adok neki. Erre: Ebben egy csepp jégkorszak van. /Rá van írva a palackra/

8,5 éves. Orosziban a nagy legelőn megyünk. Nagypapa, egyezzünk meg: ha értéket találunk a készpénz az enyém, a műkincs a tied. Figyeld erősen a terepet!- mondja.

Barni! Nem akarsz első áldozó lenni? Nem, még nincs elég bűnöm.

10,5 évesen közli Dórival, hogy a szöcskéket ivartalanítja. Erre Dóri: Mi az az ivartalanítás? – A fiukat kiherélik, a lányoknak bevarrják a hüvelyüket.

 

Hogy vitt Noé minden állatból a bárkába? Az egyik állat Dél-Afrikában, a másik Ázsiában él, hogy szedte azokat össze?

Dórival nagyon szeret együtt lenni. Ez kölcsönös. A nagylányok kevésbé.

 

Először teknőcöt, majd gekkót kapott. Úgy jár az állatkereskedőhöz, mint a nagypapa valamikor az antikváriumba. Orosziban szöcskéket fog a pesti állatainak. Egy alkalommal befogott egy gyíkot. A gyík egy hetet töltött a pesti lakásban. Szívós állat. Nagy nehezen vitte vissza Orosziba és engedte el. A békát pillanatok alatt megfogja. Simogatja, akárcsak a gekkót. Az állatokról minden tud. A tv-ben csaknem kizárólag állat-filmet néz.

 

 

 

                                                    DÓRI

 

 

Születési súlya 450 dkg, 1999. 07. 06-án.

 Hathetes korában gügyög. 3,5 hónaposan hasra fordul. Mozgékony, barátságos, nevetős /ma is!/ Evésben viszont nem jeleskedik /ma sem/. 5,5 hónapos, amikor négykézlábra áll. 6,5, amikor ül és 8 hónapos, amikor már áll. 

9 hónapos, amikor egyedül felül a kisautóra és le is száll. 10 hónapos, amikor ját, mutatja okos fejét és a lámpát. 11 hónaposan kukucsol a szék mögül. Felmászott a gyerekágyra, a szélén billegett és majdnem leesett.

1 évesen 8 kg ruhában. Kedves gyerek, de az utcán nem akar járni, vagy kocsiban vagy viteti magát. 16 hónaposan több szót mond. Önállóan akar enni. Próbálja felvenni sapkáját, sálját, kesztyűjét, cipőjét.

Csillaghegyre költöznek az Orbánhegyi útról. 2,5 éves. Az első éjszaka után közli: - Most már menjünk haza.

Evésben, öltözködésben önálló.

Meztelen felsőtesttel ráfekszik a babájára. Azt mondja: cicizünk. Megnézi a mellkasát és csodálkozva kérdezi: Hol van a cicim?

Nagyon hízelgő. 3,5 éves: - Nagyi, te vagy a Szűzanya, nagypapa a Szűzapa.

Pályaválasztás: - Én anyuka leszek / Ekkor 3,5 éves/

Később színpadlány, 7évesen fodrász, 9 évesen tanítónő.

Szorgalmas és szófogadó az iskolában. 10 évesen kezd jobban enni, de ő is és Fanni is mindig hagynak a tányérjukon. Jó esetben később megeszik. Vagy az egyik szülő. Esetleg a nagypapa.

Elsős korában a Marcibányi téri kultúrházban iskolai színjátszó verseny. Dóriék tovább jutnak. Ő matematikus szerepet alakít. A főszereplő gyerekek szinte kéz színészek.

Ha jön, mindig kérdezi: Barni hol van? Többször jött Gyuri család nélkül Orosziba vagy a Tartsayba, akkor Dóri vele szokott jönni.